Ga naar de inhoud

Wat is osteopathie?

De osteopathie gaat uit van de gedachte dat de mens een eenheid is met een zelfhelend vermogen. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden. Van nature zal er altijd naar gestreefd worden dit evenwicht te handhaven.

Als er een verstoring plaatsvindt door bijvoorbeeld een operatie, ongeval, stress, slechte voeding, ontsteking, overbelasting, zware bevalling, moeilijke of te snelle geboorte dan reageert het lichaam met een aanpassing om een nieuw evenwicht te vinden. Dit zal zich herhalen tot het lichaam zich niet meer aan kan passen en men klachten krijgt. Deze kunnen jaren later tot uiting komen. We zien vaak dat klachten niet daar onstaan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patient zich laat behandelen.

De osteopaat corrigeert waar mogelijk, de oorzaak van de klacht. Dat gaat door middel van behandelingen, waarbij de osteopaat alleen de handen gebruikt en waarmee zij de verloren gegane bewegingsmogenlijkheden in het lichaam herstelt. Door die beweeglijkheid te herstellen, stimuleert de osteopaat het zelfhelend vermogen van het lichaam.
De beweeglijkheid wordt gecorrigeerd op drie niveaus:

  1. Het bewegingsapparaat, zoals de botten, spieren en het bindweefsel.
  2. De organen, zoals de lever, darm, baarmoeder, blaas etc.
  3. De schedel en het zenuwstelsel, het cranio-sacraal systeem.

Voor meer informatie klik hier voor de site van het N.V.O.

Baby’s, kinderen en volwassenen

De behandeling kan worden onderverdeelt in 3 verschillende leeftijdscategorieën. Elke leeftijdscategorie heeft zo zijn eigen veel voorkomende klachten. Staat uw klacht er niet bij, dan kunt u altijd vrijblijvend bellen, 078-6173964 of e-mailen, corine@osteopathie-dordrecht.nl.

Om voorbeelden van veelvoorkomende klachten per leeftijdscategorie te zien, kunt u hieronder per leeftijdscategorie kiezen.