Ga naar de inhoud

De behandeling

Voorafgaand aan de eerste behandeling wordt een vragenformulier toegezonden. Zodra dit teruggestuurd is, wordt het formulier goed bestudeerd, zodat de osteopaat zich vast een beeld kan vormen van de medische geschiedenis van de patiënt.

Tijdens de eerste afspraak worden de gegevens met de patiënt doorgenomen, waarna een lichamelijk onderzoek volgt. Omdat de oorzaak van de klacht niet hoeft te liggen in het pijnlijke gebied onderzoekt de osteopaat het gehele lichaam. Er wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom en de andere gewrichten, de schedel en de organen.

Na het onderzoek worden de bevindingen met de patiënt besproken en wordt er een start gemaakt met de behandeling. Hierin wordt veelal gebruik gemaakt van zachte handgrepen. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn dan zal, in overleg met de patiënt, contact worden gezocht met de behandelende arts.

Binnen drie behandelingen moet er een reactie merkbaar zijn. Indien dit niet het geval is, wordt er met de patient overlegd of verder behandelen zinvol is. Omdat er met name gewerkt wordt aan stimulatie van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en dit ook de kans moet krijgen om zich te herstellen, vindt de behandeling, afhankelijkvan de klacht, een keer in de twee of meerdere weken plaats. De duur van een behandeling varieert van 45 tot 60 minuten, dit is afhankelijk van de klacht en de reactie van het lichaam op de behandeling.